Gemeente Gemeente Waasmunster

Inname van openbaar domein


Wil je een parkeerverbod aanvragen voor een verhuis, wil je een container plaatsen op het openbaar domein, moet je als aannemer werken uitvoeren op het openbaar domein, …? Dan dien je hiervoor steeds een aanvraag te doen bij het gemeentebestuur. 

De procedures voor de aanvragen tot inname van het openbaar domein en aanvragen voor signalisatievergunningen zijn volledig gedigitaliseerd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Eaglebe Smart City Platform.

Vanaf nu kan je de aanvraag volledig online invullenen en onmiddellijk indienen. Lukt je dit niet dan kan je steeds een afspraak maken met de medewerkers van de technische dienst in het gemeentehuis om je hierbij te helpen. Een afspraak maak je via www.waasmunster.be/afspraakgrondgebiedzaken of 052 89 20 00.

Indien er voor de inname moet betaald worden dan zal je onmiddellijk de kostprijs te zien krijgen, en kan je ook onmiddellijk online betalen.

Bij het invullen zal je ook meteen zien of er een conflict is met een andere inname van het openbaar domein. Dan kan je je aanvraag onmiddellijk bijsturen.

Het platform is eenvoudig opgebouwd en is voorzien van een hulpfunctie. Het biedt ook de mogelijkheid om op elk moment je aanvraag verder op te volgen.


Tijdelijk parkeerverbod

Wil je een aantal parkeerplaatsen gebruiken omdat je: 

  • verhuist
  • werken uitvoert aan je woning of handelspand
  • voor lange periode dient te laden en lossen 

DOE EEN AANVRAAG VOOR INNAME OPENBAAR DOMEIN


Signalisatievergunning

Plaats je een stelling, container, bouwmaterialen, bouwwerf of vrachtwagen, dan heb je een signalisatievergunning nodig.

Klik hier om een signalisatievergunning aan te vragen.


Tarieven

  • 0,40 EUR per m² ingenomen oppervlakte per kalenderdag.
  • Er is per aaneengesloten innameperiode een minimumbelasting verschuldigd van 60,00 EUR.
  • Indien de privatisering tot gevolg heeft dat gans de straat voor het verkeer dient afgesloten te worden is er bijkomend een forfaitaire belasting van 70,00 EUR per dag verschuldigd. Deze belasting is steeds voor minimum 2 dagen verschuldigd.
  • Een bijkomende forfaitaire belasting van 30,00 euro als administratieve kost bij de aanvraag in spoedprocedure.
  • Een bijkomende forfaitaire belasting van 60,00 euro als administratieve kost bij laattijdige aanvragen en bij gebrek aan aanvraag.

Het volledige belastingreglement op de tijdelijke privatisering van het openbaar domein kan je hier raadplegen.