Gemeente Gemeente Waasmunster

Energiefactuur te hoog? Wat kan je zelf doen?

De hoge energiefactuur is nog nooit zo vaak in het nieuws gekomen als vandaag. De maatregelen die De Vlaamse Regering ondernam om de Vlaamse heffingen op de energiefactuur te verlagen werden verlengd tot eind maart 2023. Maar, wat kan je zelf doen?

Energiecontracten vergelijken!

Via de V-test van de VREG, of via www.mijnenergie.be of www.prijsvergelijker.be met het CREG- kwaliteitslabel. Snel, eenvoudig en zonder kosten!

Stel je thermostaat slim in

Verwarm enkel als het nodig is. Wanneer er iemand thuis is dus. Je kan de thermostaat zodanig instellen dat de verwarming een uur voor thuiskomst aanspringt én een uur voor het slapengaan terug uitschakelt. Wil je een stapje verder gaan, zet de thermostaat dan niet hoger dan 19°C (en trek een extra trui aan).

Spring spaarzaam om met grote elektriciteitsverbruikers en schakel over op energievriendelijke toestellen

Ben je beschermde afnemer, bekijk dan of je in aanmerking komt voor een kortingsbon van 200 euro voor een energiezuinige koelkast, diepvries, wasmachine, droogkast.

Hou de kou buiten met tochtstrips

Veel warmte ontsnapt door kleine kieren of slecht sluitende vensters en deuren. Kleef tochtstrips op plaatsen waar u de koude voelt binnenkomen en hang radiatorfolie achter radiatoren op buitenmuren. Opgelet: blijf uw woning voldoende ventileren. Gezonde binnenlucht blijft belangrijk.

Onderhoud je gasketel

Wist je dat een jaarlijks onderhoud van je gasketel ervoor zorgt dat je gemiddeld 5% op jouw energiefactuur kan besparen? Ook een lagere temperatuur voor het warm water in de ketel bespaart gas. Vergeet ook niet om de leidingen van de verwarming in niet-verwarmde
ruimten te isoleren.

ReNUveer en isoleer je woning.

Heel wat warmte ontsnapt via de ramen, de deuren en het dak van je woning. Isoleren
is dus de boodschap. De woning houdt de warmte vast, je moet minder stoken én bijgevolg minder betalen. Hoe dikker de isolatielaag, hoe groter de besparing. Daarnaast kan je ook heel wat besparen door oude ramen te vervangen door hoogredementsbeglazing of drievoudige beglazing.

Ga voor hernieuwbaar

Is je huis al goed geïsoleerd? Dan kan je je resterende energiebehoefte zoveel mogelijk invullen met hernieuwbare energie. Investeren in zonnepanelen, of warmtepomp(boiler) hebben onmiddellijk effect op je energiefactuur.

Gratis renovatieadvies- en begeleiding

Je wilt je woning renoveren, maar weet niet goed waar te beginnen? Je wil niet zomaar verfraaiingswerken uitvoeren, maar verbouwingen die je achteraf ook iets opleveren zoals minder energieverbruik en meer comfort? Vraag gratis advies en begeleiding via Woonwijzer Waasland of het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van de Provincie Oost-Vlaanderen. Niet alleen eigenaars-bewoners, maar ook verhuurders kunnen hier gratis gebruik van maken. Klik hier voor meer info.

Ben je beschermde afnemer?

Dan kan je een gratis energiescan aanvragen bij Fluvius of het energiesnoeibedrijf Den Azalee (03 778 69 22 of energiesnoeiers@vzwdenazalee.be).

Nood aan meer begeleiding en advies over premies, wonen, de energiescan, de Vlaamse energielening of energiebesparing?

Contacteer Woonwijzer Waasland op het nummer 03 500 47 40 of stuur een mailtje naar woonwijzerwaasland@interwaas.be.

Elke 1ste vrijdagvoormiddag zijn ze ook aanwezig in het Sociaal Huis (enkel op afspraak).

Maatregelen van de Vlaamse en federale regering

Naar aanleiding van de hoge energiefacturen namen de Vlaamse en federale regering ook een aantal maatregelen. Via deze link kom je er alles over te weten.