Gemeente Gemeente Waasmunster

Circus Ronaldo - Swing

Ontdek een pure en authentieke vorm van circus met Circus Ronaldo in Waasmunster!

Circus Ronaldo met ‘Swing’

Circustent, Abdij van Roosenberglaan 2

3, 4 en 5 mei om 20 uur en 6 mei om 16.30 uur.

Tickets: € 15 / € 10 (-26): www.waasmunster.be/webwinkel of aan de kassa

Circus Ronaldo is een familiebedrijf, zoals het volgens de romantische circustraditie hoort. Van generatie op generatie spelen ze al, van generatie op generatie leren ze de kunsten. Adolf Peter Vandenberghe startte in de 19de eeuw als paardenknecht in een circus en leidde zichzelf op tot een van de beste acrobaten uit zijn tijd. Spontaan ontstond een mengvorm tussen theater en circus, onder de naam Volkstheater Vandenberghe, waarbij door de generaties heen theater de overhand kreeg.

In de jaren 1950 herdenken de broers Jan en Herman het Volkstheater tot circustheater en in 1971 wijzigt de naam naar Circus Ronaldo. Onder die naam brengen de broers David en Danny sinds 1999 tal van prachtige voorstellingen.

Nanosh Ronaldo (de oudste zoon van Danny Ronaldo en de zevende generatie van de circusfamilie) heeft het circus zien groeien van ‘het circus van zijn grootouders’ tot ‘het eigenzinnige Commedia dell’Arte’ van vandaag. Al van kindsbeen af is hij ondergedompeld in het circusleven en hij is de laatste generatie die heeft meegemaakt hoe er met de tractor van dorp tot dorp werd getrokken.

Nanosh: ‘Ik droom al langer om een circusvoorstelling te maken in de authentieke Ronaldo sfeer, maar dan terug op de poëtische manier van rondtrekken zoals mijn grootouders. Het circus was toen minder een doordacht concept. De karavaan van tractors en woonwagens trok van dorp tot dorp aan een snelheid van 25 km per uur en maakte telkens een halte om hun publiek te ontmoeten en te verwonderen.’

In mei brengt Circus Ronaldo ‘Swing’ naar Waasmunster. Voor deze voorstelling werkt Nanosh samen met een stevige waaier van allround artiesten en muzikanten. De gebroeders Decap uit Herentals construeren speciaal voor Swing een groot mechanisch Decaporgel in de oude circus- en variété stijl van de jaren ’40. De gebroeders Decap hebben doorheen generaties hun kennis opgebouwd en leveren hun diensten over heel de wereld.

Nanosh zal samenwerken met jonge artiesten, die ze vonden in samenwerking met het circuscentrum. Een frisse waaier van speelse allround circusartiesten en muzikanten trekken al hun registers open op maat van de onvervalste swingmuziek uit de “golden fourties”.

 

Verwacht je niet aan grote dramatiek maar wel aan een swingende melange van circus en variété. Een donkere melancholie van verweerde glitter en met een oppeppende cadans die je nog meer van je bank laat wippen dan de hippe elektronische beats van de discotheek. Met SWING keert Nanosh Ronaldo terug naar de formule van het oude circus en de carnivale. Deze voorstelling zal niet te zien zijn op de gekende festivals of in de grote theaterhuizen. Net zoals bij de grootvader van Nanosh Ronaldo zal de voorstelling in karavaan aan 25 km per uur van dorp tot dorp trekken voor een exclusieve tournee.