Wat
Onder thuisslachting wordt verstaan de particuliere slachting van varkens, schapen, geiten of gekweekt wild, pluimvee en konijnen, die plaatsvindt buiten het slachthuis, thuis bij de particuliere eigenaar van het geslachte dier.
Varkens, schapen, geiten, herten:
Slachting buiten het slachthuis:
- vooraf éénmalige registratie bij de provinciale controle-eenheid (PCE) van het FAVV
- aangifte van elke slachting bij de gemeente ten laatste 2 werkdagen voor de slachting
Slachting in het slachthuis:
- vooraf éénmalige registratie bij de provinciale controle-eenheid (PCE) van het FAVV
- aangifte van elke slachting bij slachthuis
Grote dieren vb. runderen en paarden:
Slachting buiten het slachthuis: STEEDS VERBODEN
Slachting in het slachthuis:
- vooraf éénmalige registratie bij de provinciale controle-eenheid (PCE) van het FAVV
- aangifte van iedere slachting bij slachthuis
Gevogelte, konijnen, klein wild:
Slachting buiten het slachthuis:
- geen registratie nodig
Slachting in het slachthuis:
- vooraf éénmalige registratie bij de provinciale controle-eenheid (PCE) van het FAVV
Rituele slachtingen tijdens offerfeesten mag je onder geen voorwaarde thuis uitvoeren. Rituele slachtingen zijn enkel toegestaan in slachthuizen en op speciaal ingerichte slachtvloeren.
Registratie
Veehouders (professioneel of hobby) hebben een registratienummer in Sanitel (Belgisch systeem voor de identificatie en registratie van de veebedrijven, de dieren en hun verplaatsingen).
Als je nog geen registratienummer hebt, kan je dat aanvragen bij de Provinciale Controle Eenheid van het FAVV (PCE) voor Oost-Vlaanderen:
Zuiderpoort - Blok B 10de verd., Gaston Crommenlaan 6 / 1000, B-9050 GENT, België
Tel: 09 210 13 00
Mail: Info.OVB@favv.be
Digitaal éénmalig registreren op de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kan ook via https://www.favv-afsca.be/professionelen/erkenningen/aanvraag/.
Je krijgt dan een uniek registratienummer.
Beslagnummer
De plaats waar de dieren gehouden worden krijgt een identificatienummer, dit noemt het beslagnummer (8 cijfers).
Je kan een beslagnummer aanvragen bij de vzw "Dierengezondheidszorg Vlaanderen". Indien je een dier koopt, vraag je aan de verkoper het beslagnummer.
Aangifte van thuisslachtingen en slachtbewijs
Je moet de aangifte doen minstens 2 werkdagen voor de slachting bij de gemeente. Het slachtbewijs is 8 dagen geldig.
Slachtbewijzen worden in een geïnformatiseerd systeem ingevoerd, waarbij alle gegevens worden verzameld in een centrale databank.
Na registratie in het systeem en het afdrukken van de gevraagde formulieren krijg je onmiddellijk het slachtbewijs.
Thuisslachtingen zonder aangifte en slachtingen met een vervallen aangiftebewijs worden beschouwd als sluikslachting en zijn bijgevolg niet toegestaan.
Wat meebrengen
- Identiteitskaart
- Registratienummer als je al over zon nummer beschikt
- Beslagnummer van het dier (bij slachting buiten het slachthuis van varkens, schapen, geiten of herten)
Prijs
Gratis
Meer info
Meer info kan je terugvinden op de website van het FAVV.