Gemeente Gemeente Waasmunster

SAMEN VOOR MEER VEERKRACHT

Gepubliceerd op: woensdag 14 september 2022 10.05 u.
Met de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Elk jaar, van 1 tot 10 oktober, zetten we in Waasmunster het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Het doel? Mentaal welbevinden en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken.

We tellen af naar 10 oktober: de internationale dag van de geestelijke gezondheid of ‘World Mental Health Day’. Op die dag willen we bij het brede publiek bewustzijn creëren rond geestelijke gezondheid in het algemeen en rond problemen op het vlak van geestelijke gezondheid in het bijzonder.

#SAMENVEERKRACHTIG, MET DE NADRUK OP ‘KRACHT’

Dit jaar staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van ‘kracht’. We hebben allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn. Alleen … soms zien we ze niet of lijken ze vanzelfsprekend. Onder het motto ‘samen veerKRACHTig’ nodigen we mensen uit om positief naar zichzelf te kijken, de eigen kracht te ontdekken en elkaar te versterken.

TIJD VOOR ACTIE

Van 1 tot 10 oktober kan je mee actie(s) organiseren die kracht, mentaal welbevinden en veerkracht in de kijker zetten en aan de slag gaan met psychische kwetsbaarheid. De acties kunnen zich richten tot inwoners, bezoekers, werknemers, leerlingen, studenten, buurtbewoners …

Ook in Waasmunster doen we mee!


OVERZICHT VAN DE GEPLANDE ACTIVITEITEN

  • Op dinsdag 27/09/2022 gaat de theatervoorstelling 'Nerveuze vrouwen' door. Deze voorstelling – een try-out exclusief voor Waasmunster – kadert in de campagne rond geestelijke gezondheid 'Te Gek!?'. Vier topactrices tonen met veel humor de herkenbare kant van een psychose.
  • In samenwerking met de drugs- en preventiemedewerker van Temse - Waasmunster zal er in de bibliotheek een gevoelsmuur met buttons aanwezig zijn. Bijkomend zal er ook een hoek met literatuur over dit thema ingericht worden.
  • In de volledige maand oktober zal er een Gelukswandeling aangeboden worden.
  • Hier vind je tips rond Geestelijke Gezondheid terug.
  • De Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten zal spreuken in het straatbeeld en openbare gebouwen aanbrengen.

Deelnemen aan een activiteit? Zie www.samenveerkrachtig.be.


TIPS ROND GEESTELIJKE GEZONDHEID

Van 1 tot en met 10 oktober nodigen we iedereen uit om positief naar zichzelf te kijken, je kracht te ontdekken en elkaar te versterken. Want samen zijn we veerKRACHTig!

Dansen? Schilderen? Mediteren? Documentaire, film, concert of lezing bijwonen? Tussen 1 en 10 oktober staan er opnieuw heel wat veerKRACHTversterkende activiteiten op de planning. Check ze op www.samenveerkrachtig.be. #samenveerkrachtig

7 tips om je zelfvertrouwen te boosten

Dit jaar staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van ‘kracht’. We hebben allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn. Alleen … soms zien we ze niet of lijken ze vanzelfsprekend. Ontdek deze 7 tips om je zelfvertrouwen te boosten en om iedere dag trots te zijn op jouw krachten.

Praat er over!

Eén op vier mensen geeft aan zijn of haar kracht soms even kwijt te raken. Je niet goed in je vel voelen, dat kan iedereen gebeuren. Belangrijk is om erover te praten en hulp te zoeken. Maak je je zorgen over iemand? Deze vier signalen tonen dat het niet goed gaat met iemand. 

Bundel de krachten!

Even ontsnappen aan de drukte van het leven? Bundel de krachten en trek eropuit samen met je collega’s, vrienden, familie of buren tijdens een van de Te Gekke Veertochten bij jou in de buurt en sta stil bij wat je bezighoudt in het leven! Check hier de georganiseerde routes

De geluksdriehoek

Iedereen heeft een unieke set van sterktes. Door je krachten optimaal te gebruiken krijg je meer energie en voel je je beter in je vel. Leer via deze korte oefening jouw sterke kanten kennen en hoe je deze optimaal kan inzetten! 

Richt je blik op het positieve

Je soms even niet oké voelen, dat is zeker oké. Maar uit een negatieve spiraal ontsnappen is niet makkelijk. Dries is zes maanden op zoek geweest naar manieren om zijn hoofd tot rust te brengen. Hoe hij heeft geleerd zijn blik te richten op het positieve? Dat ontdek je in zijn getuigenis.

Blijf gewoon jezelf

‘Gewoon omdat ik er wou bij horen, leerde ik al de teksten van Get Ready van buiten zodat ik kon meezingen op de speelplaats. Ook al vond ik dat eigenlijk niet zo goed.’ Tot een vriend zei: ‘Het is oké, ik vind je ook leuk zonder Get Ready’.

Kamal Kharmach vond dat hij anders en beter moest zijn om er bij te horen. Luister hier naar zijn verhaal en waarom het zo belangrijk is om gewoon jezelf te blijven. 

De ‘3 minuten adempauze’

Je elke dag krachtig voelen, dat is een utopie. Lukt er iets niet? Oordeel niet te kritisch over jezelf en neem jezelf niets kwalijk. Voel je je toch even overspoeld door die vervelende gedachten? De ‘3 minuten adempauze’ is een korte maar krachtige oefening die je zal opluchten.