Gemeente Gemeente Waasmunster

Reddingsoperatie Wase bossen volop aan de gang

Gepubliceerd op: maandag 3 april 2023 10.39 u.

Het plattelandsproject ‘Klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland’ loopt al bijna één jaar. Er werd een raamcontract afgesloten met een bosbouwexploitant waardoor boseigenaars voor een scherpe prijs de aangetaste bomen kunnen laten opruimen. De gemeente en de Provincie nemen bovendien 75% van de factuur voor hun rekening.

Er vonden reeds drie infomomenten voor boseigenaren plaats in Stekene, Waasmunster en Sint-Gillis-Waas. Meer dan 45 eigenaars meldden zich aan voor een terreinbezoek en kregen een voorstel op maat van hun bos. Ook de eerste bosomvormingen zijn een feit, onder meer in Waasmunster. Na opruiming werd daar opnieuw aangeplant met een mix van loofbomen.

De komende maanden staat nog één infomoment op de agenda, in de regio Moerbeke/Stekene. Deze zomer gaat de aannemer terug aan de slag in de bossen en volgende winter kan er massaal aangeplant worden. Het Waasland zal dan heel wat klimaatrobuust bos rijker zijn!

Meer info

Heb jij ook een sparren- of dennenbos dat een klimaatupdate kan gebruiken? Mail of bel de Bosgroep. Je vindt de contactinfo op bosgroepen.be/klimaatrobuuste-wase-bossen. Hier vind je ook een artikel over waarom de situatie in het Waasland zo schrijnend is, en hoe we met een aanplant op maat zorgen voor future proof bossen.


Doe mee met forest clean-up

Soms ligt een terrein dat we plantklaar maken bezaaid met zwerfafval. Wie gunt een nieuw bos nu geen frisse start? Sluit je aan bij de forest cleaners en wij houden je op de hoogte waar en wanneer er een bos is dat wat aandacht verdient.

Op woensdag 3 mei verzamelen we een eerste keer in Sint-Gillis-Waas. De mensen van Schoon Volk voorzien afvalzakken en prikstokken. Een uurtje afval prikken maakt een wereld van verschil!

Meer info: www.bosgroepen.be/event/forest-clean-up


Expeditie Kloosterbos

Op zondagnamiddag 18 juni is iedereen welkom in het Kloosterbos in Wachtebeke. Volg een uitgestippelde wandeling langs stops met mini workshops en proevertjes en kom meer te weten over wat er gebeurt in het bos en hoe we het bos klaarmaken voor de toekomst.

Inschrijven en info op bosgroepen.be/expeditiekloosterbos.