Gemeente Gemeente Waasmunster

Ontwerp jij het uitzichtpunt 'Niemandsland' op de grens?

Gepubliceerd op: maandag 10 februari 2020 9.45 u.

Grensoverschrijdend LEADER project “Boergondische Buren”

Het grensoverschrijdend LEADER-project “Boergondische Buren” bestaat uit een 3-luik van initiatieven:

- Hoeve en streekproducten
- Hoevetoerisme
- Ontwerp en bouw van uitzichtpunt “Niemandsland”

“Boergondische Buren” verenigt en versterkt het potentieel voor agro-ondernemers. Dankzij dit Europees subsidiefonds, de projectpartners en de co-financiers bieden we kansen aan grensoverschrijdende samenwerking tussen agro-ondernemers.

Hoeve- en streekproducten

De grensoverschrijdende interactie en het verhandelen van hoeve- en streekproducten is eerder beperkt, te wijten aan onwetendheid over elkaars bestaan, maar ook door barrières in wetgeving en cultuurverschillen tussen België en Nederland. Door kennisdeling en uitwisseling kunnen we leren van elkaar en jagen we nieuwe initiatieven aan. Door grensoverschrijdend agro-ondernemers te versterken zullen consumenten sneller de weg vinden naar lokale hoeve-en streekproducten.

Hoevetoerisme

Hoevetoerisme is een ideale manier om het unieke grensoverschrijdende platteland te ontdekken. De ontwikkeling van nieuwe arrangementen voor verblijf en recreatie in onze grensregio versterkt de band tussen consument en agro-ondernemers. Via het grensoverschrijdende aanbod hoevetoerisme ontsluiten we unieke belevingsmogelijkheden.

Uitzichtpunt "Niemandsland"

Als kers op de taart zal het uitzichtpunt "Niemandsland" een baken in het landschap vormen. Het uitzichtpunt wijst bezoekers de weg naar agro-ondernemers en vertelt het verhaal van de gedeelde cultuurhistorie. De ligging net op de grens van Stekene (B)/Hulst (NL) en in het waterwingebied maken het project bijzonder.

Het uiteindelijke ontwerp van het uitzichtpunt wordt gekozen uit een reeks inzendingen. We gaan op zoek naar (jonge) (grensoverschrijdende) architectenteams die op een bijzondere wijze de locatie en de gedeelde cultuurhistorie in beeld brengen. Architecten(teams) die graag uitpakken met een uniek ontwerp in de grensregio kunnen alle documenten voor de preselectie tot deelname opvragen via info@egtslinieland.eu.

De uiteindelijke keuze van het ontwerp zal mee door de inwoners van de gemeente Hulst en Stekene bepaald worden. Tijdens een inloopmoment en door middel van een stemmingsprocedure zal het mogelijk zijn om als bewoner jouw favoriete ontwerp een stem te geven.

Alle info met betrekking tot de preselectie en deelname kan bij het EGTS verkregen worden. Er moet ingediend worden vóór 21 maart.

Meer info: Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland worden Boergondische Buren