Gemeente Gemeente Waasmunster

Corona: info voor zelfstandigen en ondernemers


Deze pagina functioneert als een wegwijzer voor zelfstandigen en ondernemers. Informatie m.b.t. economische (steun)maatregelen, gevolgen voor de werkvloer, besmettingen op het werk, ... is niet altijd eenvoudig te vinden. Daarom trachten we hier de juiste richting aan te geven naar de correcte info.


De strenge coronamaatregelen van de overheid hebben een ernstige impact op het economische leven. Om de bedrijven zoveel mogelijk bij te staan en te voorkomen dat ze in zware financiële problemen komen, heeft de overheid een hele reeks steunmaatregelen uitgewerkt om door deze moeilijke periode heen te komen.

Steun voor ondernemers na coronamaatregelen 19 oktober

Om mogelijke verliezen te compenseren voor ondernemers die getroffen worden door de nieuwe coronamaatregelen van 19 oktober, worden er zowel op federaal als Vlaams niveau nieuwe steunmaatregelen gelanceerd. Die maatregelen kunt u op dit moment nog niet aanvragen.
 

Vlaamse steun

Ondernemers en zelfstandigen die tussen 1 oktober en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60% lijden zullen een beroep kunnen doen op een Vlaamse VLAIO-premie. Zij krijgen 10 procent van de omzet in diezelfde periode vorig jaar, of een gelijkaardige periode (voor beginnende zaken). De maatregel kan nog niet worden aangevraagd. Hou de website van VLAIO in de gaten.

Federale steun

  • Het overbruggingsrecht wordt verdubbeld voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten. Iemand zonder gezinslast krijgt op die manier 2.583 euro. Iemand met kinderen ten laste krijgt 3.226 euro.
    Voor zelfstandigen van wie de zaak niet moet sluiten, maar die wel een belangrijk verlies lijden, wordt het overbruggingsrecht verlengd.
    De maatregel kan nog niet worden aangevraagd. Hou daarvoor de informatie in de VLAIO-subsidiedatabank in de gaten.
  • De sociale bijdragen (RSZ) worden tijdelijk kwijtgescholden. Meer informatie volgt nog. Hou ook de links hieronder in de gaten.
  • De regering zal zorgen dat het personeel toch een eindejaarspremie uitbetaald zal worden. Meer informatie volgt nog. Hou ook de links hieronder in de gaten.

Via deze links vindt u steeds de meest recente en juiste informatie terug m.b.t. steunmaatregelen voor zelfstandigen en ondernemers:


Wat te doen bij besmetting?

Wat moet u doen bij een besmetting van een werknemer, of als je als zaakvoerder zelf besmet bent? Wat als een personeelslid uit coronagebied komt? Wat als er een vermoeden van corona is? Dit zijn allemaal zeer goede en terechte vragen.
 
Via onderstaande links vindt u het antwoord terug op de meest gestelde vragen: