Gemeente Gemeente Waasmunster

Fijnsparbos op De Vaag

Gepubliceerd op: woensdag 27 november 2019 10.58 u.
Fijnsparbos op De Vaag wordt vervangen door gemengd loofbos.

In veel bossen duikt het beeld op van stervende fijnspar. Dit wordt veelal veroorzaakt door de letterzetter, een kevertje van 4,2 tot 5,5 mm grootte, dat eieren legt onder de bast van de fijnspar. De larven vreten een kenmerkend gangenpatroon onder de bast, waardoor de sapstroom wordt onderbroken. Hierdoor sterft de boom snel af.

De gevolgen voor de fijnsparrenbestanden zijn desastreus. Fijnspar is meestal aangeplant in monocultuur waardoor er hele gaten in het bos vallen. Dit heeft ook impact op het omringende bos doordat wind en droogte meer invloed kunnen hebben. De verslechterde conditie veroorzaakt zo een domino-effect.

Ook het sparrenbos op het domein van De Vaag werd niet gespaard en in de loop van de voorbije zomer zijn de meeste fijnsparren afgestorven. Omwille van de veiligheid heeft de beheercommissie van De Vaag beslist om het sparrenbos te rooien en in een latere fase te vervangen door een gemengd loofbos. De bomen worden normaal gezien in de loop van januari gekapt. Het gaat enkel om het eerste perceel met fijnsparren. De nieuwe aanplant met streekeigen loofbomen wordt in het najaar van 2020 voorzien.

Wie meer informatie wenst kan met z'n vragen steeds terecht bij Natuurpunt Waasland, die instaat voor het beheer van De Vaag (DeVaag@natuurpunt.be).