Gemeente Gemeente Waasmunster

Energiekosten

De energieprijzen zijn fel gestegen in 2022. De Vlaamse en federale regering namen hiervoor een aantal maatregelen waaronder een basispakket energie.

Als u door de gestegen energieprijzen betalingsmoeilijkheden ondervindt of andere noodzakelijke uitgaven niet meer kan doen, kan het OCMW u mogelijks helpen. Het OCMW kan u ondersteunen bij het aanvragen van een haalbaar afbetaalplan, nakijken of u mogelijks recht hebt op sociaal tarief of kijken of er een financiële tussenkomst mogelijk is in uw energiekosten via het Fonds gas en elektriciteit. Neem hiervoor contact op met het sociaal huis.

Verwarmt u uw woning met aardgas of via elektrische accumulatievuren met een exclusief nachtmeter en betaalt u uw verbruik vooraf met een (digitale) budgetmeter? Dan kan het OCMW u in de winter een minimale levering aardgas toekennen.

In de winter loopt het energieverbruik al gauw op. Soms wordt het zo koud dat u met wat u oplaadt op uw aardgasbudgetmeter uw woning onvoldoende warm krijgt. Het is dan ook mogelijk dat u zonder aardgas dreigt te vallen eens het verbruikskrediet volledig op is en er geen geld is voor een volgende oplaadbeurt. Om dit te voorkomen, kan u bij het OCMW een tussenkomst vragen om uw budgetmeter op te laden in de periode 01/11/2022 - 31/03/2023.

Het OCMW betaalt dan per twee weken een bedrag op uw budgetmeter dat u kan gebruiken voor verwarming. Inwoners van Waasmunster die over een prepaidmeter beschikken, ontvingen hiervoor al een brief in oktober 2022. Hebt u problemen om de prepaidmeter op te laden om te verwarmen? Neem dan contact op met het sociaal huis.

Maatregelen van de Vlaamse en federale regering

Naar aanleiding van de hoge energiefacturen namen de Vlaamse en federale regering ook een aantal maatregelen. Via deze link kom je er alles over te weten.