Gemeente Gemeente Waasmunster

Wandeling doorheen de Durmevallei over Sterrenwegels (7 km)

We wandelen in het waterrijk gebied ten noorden van de Durme via het kasteeldomein van Sombeke naar de slikken en schorren van de Durme. Langs sterrenwegels en smalle historische wegels in Sombeke keren we terug naar Sombeke.

Graag vooraf inschrijven via onze website

Afstand : 7 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk, voor de meer ervaren stappers
Vertrekpunt : Kerk Sombeke, Sombekedries 20 9250 Waasmunster
Begeleider : Gerd Peremans (0475/67.39.26) – gerd@effenweg.be


Sombeke is een klein en rustig dorpje gelegen tussen Waasmunster en Temse.
De bewegwijzerde wandelroute Sombeke-Oude Durme start aan het mooie barokke kerkje uit de 17de eeuw. In het park aan de kerk staat het standbeeld van de kunstenaar schilder Edmond Verstraeten. Wat verder komen we aan de inrijpoort (1730) van het kasteel van Sombeke.
De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot in 1438 toen het nog in handen was van Jan van Sombeke. Na zijn overlijden ging de eigendom over naar verschillende adellijke families. Het kasteel is niet toegankelijk voor het publiek.
Daarna wandelen we door de overstromingsgebieden van de Oude Durme, met prachtige vergezichten.. Het pad kronkelt zich langzaam verder naar de dijken van de Oude Durme. In de zomer zijn de overstromingsgebieden begroeid met kleurrijke bloesems. Dit is te wijten aan de vochtige maar mineraalvolle ondergrond. Verder zijn de Gele dovenetel, Slanke sleutelbloem, Muskuskruid, Bosanemoon, Pinksterbloem talrijk aanwezig.
Langs de dijken van de Oude Durme, met zijn vele mooie, natuurlijke bochten, wandelen we verder. Er zijn talrijke sluisjes aanwezig welke de rivier doen vollopen bij laag water.
We verlaten de dijk en nemen het Meersenpad, een zéér modderig paadje (bij nat weer) door de velden. Wat verder gaat het een heel eind door een bosrijk gebied rondom de Durme. Talrijke waterpartijen zijn aanwezig. Onderweg komen we “Bronbosjes” tegen. Deze werden beplant met de Zwarte Els, welke diende als hakhout. We keren terug via de mooie sterrenwegels.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die het even wat moeilijker hebben (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een prachtige brok natuur is meer dan welkom.Graag vooraf inschrijven. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleidster via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26

Openbaar vervoer
Aan het vertrekpunt bevindt zich de bushalte “Waasmunster Sombekedries”. Deze wordt bediend door de lijn :

Bus 91 Aalst – Lebbeke – Dendermonde – Hamme
Carpoolen
Geen goede verbinding met het openbaar vervoer? Rij je alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep 'Carpoolers van Effen Weg', waar vraag en aanbod kan gedeeld worden. Zo helpen we elkaar én het milieu!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische info

Wanneer

Prijs

€ 2,00
Basistarief: 2,00 €; Leden Effen Weg vzw: 0,00 €

Waar

Kerk Sombeke
Sombekedries, 9250 Waasmunster

Contact

Organisatie

Effen Weg vzw