Gemeente Gemeente Waasmunster

CineWa - Alcarràs (2022)

In haar semiautobiografische Gouden Beer-winnaar Alcarràs deelt de Catalaanse cineaste Carla Simón het lief en leed van een familie perzikentelers. Samen moeten ze het hoofd bieden aan de onzekere toekomst van hun traditionele levenswijze.


Alcarràs is de naam van het Catalaanse plattelandsdorpje waar de boerenfamilie Solé haar boomgaard en thuis dreigt te verliezen na er generaties lang perziken te hebben geteeld. Het is ook de plaats waar regisseur-scenarist Carla Simón zelf is opgegroeid als dochter van perzikentelers. Uit eigen ervaring weet ze dat het gaat om een levenswijze – eerder dan een familiebedrijf – doorgegeven van ouder op kind. 


Met dit zomerse, maar bitterzoete groepsportret maakt Simón de belofte waar van haar debuut Estiu 1993 (2017) en won ze eerder dit jaar de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. Het zachtmoedige verzet van Alcarràs overstijgt de actualiteit. De kijker is getuige van zowel de tegenspoed van de Solés als hun kleine momenten van geluk, naturel vertolkt door niet-professionele acteurs uit omliggende dorpen. Ook als filmmaker beheerst Simón de kunst van de pluk.


Praktische info

Wanneer

Prijs

€ 6,00

Waar

Vrijetijdscentrum De Meermin
Abdij van Roosenberglaan 6, 9250 Waasmunster

Organisatie

Theaterzaal De Meermin

Categorie